/* */

Repce évadnyitó Sopronban

7/1/2013

DEKALB Repce Innovációs Centrum, Sopronhorpács

A Monsanto Hungária Kft. „Disztribútor és nagytermelő találkozója”idén 2013. június 27-28-án került megrendezésre a hűség városában, Sopronban. A rendezvénynek a Lővérek szívében található Hotel Fagus**** Konferencia és Wellness Hotel adott otthont. Az ország egész területéről 120 résztvevő érkezett.

A résztvevők az érkezést követően elfoglalták szobáikat, regisztráltak, majd kezdetét vették a szakmai előadások.

A hotel konferenciatermében Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. Ügyvezető Igazgatója nyitotta meg az előadás sorozatot, melynek fő témája a repce volt. A résztvevők négy rendkívül érdekes előadást hallgathattak meg.

Elsőként a DEKALB hibrid repce nemesítési program keretén belül a legújabb fejlesztésű hibridek, és azok jellemzői - korai fejlődési erély, jó stressztűrő képesség, kipergés ellenállóság - kerültek bemutatásra. A már jól ismert DK Exocet, DK Exquisite, DK Excelliumés DK Expowermellett az idei év legújabb fejlesztése a DK Exstorm, melynek fő sajátossága, hogy rendelkezik az RLM7 génnel, azaz Phoma rezisztens a hibrid.

A Clearfield hibridek száma is bővült, így a DK Imagine CL hibrid mellett további két új hibrid is elérhetővé vált, a DK Imminent CL és a DK Imido CL.

A Dekalb hibridek mottója: MaXimális életerő, MaXimális termés.

A következőkben Szabó Szilárd, Fejlesztési Vezető beszélt az innovációs kísérletekről. A Dekalb hibrid fejlesztések mellett újabb technológiai innovációra is sor került. A kukorica termesztők számára már jól ismert a + 1 t/ha program, mely mostantól a repce termesztőknek is elérhetővé válik. Partnereink földjein termésnövelés érhető el speciális, hibridspecifikus agrotechnikai eljárások ajánlásával.

A továbbiakban két külső előadó növelte a rendezvény színvonalát. A repce növényvédelmét érintő aktuális EU-s szabályozás” témát a NÉBIH NTAI Igazgatóhelyettese, Gábriel Géza ismertette. Elsőként az Európai Unió növényvédő szer engedélyezési eljárását, majd a neonikotinoid szabályozását mutatta be a hallgatóságnak. Nagy érzelmi vihart keltett a 2013. május 24-én elfogadott határozat (485/2013/EU Rendelet), mely értelmében december 1-jétől három neonikotinoid rovarirtó szer használatát minimum két évre betiltották a méhek pusztulására való tekintettel. A korlátozás a klotianidin, az imidakloprid és tiametoxám nevű szerekre vonatkozik. Érzékenyen érintette többek között a kukorica és a repce termesztőket a fenti bejelentés, fokozva a problémát, hogy jelenleg más hatóanyag, mely hasonló célt szolgálna, még nincs engedélyezve Magyarországon.

Végezetül Dr. Aponyi Lajos előadásából megtudhatták, hogyan is folytatódik az élet a neonikotinoidok alkalmazása nélkül. Új kihívással kell megküzdeniük a repcetermesztőknek, hiszen szükségessé válik a precíz agrotechnika alkalmazása valamint a jól időzített védekezés adott kártevők ellen, adott készítményekkel.

Az előadásokat követően a résztvevők egy wellness program keretén belül megvitathatták az elhangzottakat, kipihenhették utazási fáradalmaikat.  Ezt követőena svédasztalos vacsora és a Golden Bodies akrobatikus előadás után – mely színesebbé tette azt estét - beszélgetéssel és tánccal zárult le az első nap.

A második nap Sopronhorpácson a DEKALB Repce Innovációs Centrumban folytattuk a programot, ahol a repcetermesztés fejlesztésének gyakorlati bemutatásával ismerkedtünk meg.

Az időjárás tökéletes volt a szabadföldi kísérletek látogatására. A résztvevők megtekinthették a hibridnemesítési kísérleteket, a CLEARFIELD technológiai kísérleteket és az Innovatív Agrotechnikai kísérleteket. Utóbbihoz tartozik a vetésidő – tőszám kísérlet és a visszavágásos kísérlet is. Rövid tájékoztatást kaptunk a kísérlet módszereiről, célkitűzéseiről. Végezetül egy állófogadással búcsúztak el a résztvevők egymástól.

Elmondható, hogy jól sikerült a találkozó, és számos tudással és tapasztalattal térhetett mindenki haza, és ez számunkra fontos, hiszen „Csak akkor vagyunk sikeresek, ha a farmerek sikeresek”(Hugh Grant a Monsanto elnöke)