/* */

A Monsanto kibővíti magyarországi kukorica és olajrepce vetőmagtermelő kapacitását, kukoricacsutka-égető üzembe állításával csökkenti a széndioxid kibocsátását

11/7/2013

Nagyigmánd, Magyarország, 2013. november 7. – A magas terméshozamú mezőgazdasági vetőmagok iránti növekvő keresletre válaszolva a Monsanto ezen a héten nyitja meg hibridkukorica és repce üzemének legújabb részlegét Magyarországon és további négy európai helyszínen.

A Monsanto magyarországi, romániai és törökországi vetőmag feldolgozó kapacitásának növekedése egy tízéves, 500 millió eurós európai beruházás része, mely további franciaországi, ukrajnai és oroszországi fejlesztésekkel egyetemben több, mint 100 százalékkal növeli a társaság vetőmagtermelését és megerősíti európai alvállalkozóival kialakított stratégiai együttműködését.

Az e heti események a jelenleg is folyamatban lévő bővítés félidejét jelzik, és fontos mérföldkövet jelentenek a Monsanto nagyigmándi vetőmag feldolgozó üzemének életében is.

"A Magyarországon végrehajtott 67 millió dolláros beruházásunk segítségével jelentősen kiterjeszthetjük a helyi termelőkkel kialakított kapcsolatunkat" – mondta Céline Calais, a Monsanto magyar vetőmagtermelési vezetője. A bővítésnek köszönhetően a vetőmagtermelő kapacitás nagyjából megduplázódott, ami a földeken kb. 6500 hektárnyi, az üzemben pedig 1,2-1,3 millió zsák vetőmagot jelent. A hatás a munkahely-teremtésben is jelentős. A Monsanto Hungária Kft. jelenleg 269 állandó munkavállalót foglalkoztat, akik közül 62-en dolgoznak a nagyigmándi vetőmag-feldolgozó üzemben. Rajtuk kívül 7 magasan képzett agrárszakember felügyeli a földeken a vetőmag-termelés minőségét. A vetőmag-feldolgozás csúcsidőszakában 60-360 ideiglenes munkalehetőség nyílik meg az üzemben, és 6-7000 a földeken címerezéskor.

A Monsanto vetőmag üzeme a munkahelyteremtéssel és export tevékenységével nagyban hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez. "A magyar gazdák számára kiváló minőségű vetőmagot biztosító kapacitásnöveléssel nem csak a vevőinket, de az egész országot támogatjuk, amely az export-értékesítésnek köszönhetően jelentős bevételi forrást jelent." – tette hozzá Céline Calais.

A vetőmagüzem bővítése a Monsanto természeti erőforrások megőrzése iránti elkötelezettségét is mutatja. A magyar beruházás része az energiatermelés céljából üzembe helyezett, a vetőmag termesztés melléktermékeként előálló kukoricacsutka-tüzelésű berendezés. A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy a Monsanto európai vetőmag termesztéshez szükséges energiafogyasztását és az abból eredő széndioxid kibocsátást a felére csökkentse.Rólunk
A Monsanto vetőmagvállalat a gazdaságok termelékenységét és az élelmiszerminőséget javító technológia alapú megoldások és agrártermékek vezető globális beszállítója. A Monsanto célja továbbra is az, hogy a kistermelők és nagyobb területen gazdálkodók egyaránt magasabb terméshozamot érjenek el az értékes természeti erőforrások, mint például az édesvíz és energia megőrzése mellett. Társaságunkról és elkötelezettségeinkről részletesen a következő oldalon olvashat: www.monsanto.hu. Kövessen minket a Twitteren® www.twitter.com/MonsantoEurope, a társaság 'Beyond the Rows'® blogján www.monsantoblog.com, vagy iratkozzon fel a RSS hírcsatornánkra!

 

A jövőre vonatkozó információkkal kapcsolatos figyelmeztetés:

A jelen közleményben található egyes állítások, mint például a társaság várható pénzügyi eredményeire, jelenlegi és jövőbeli termékteljesítményére, szabályozói jóváhagyásokra, üzleti és pénzügyi tervekre, valamint egyéb nem historikus tényekre vonatkozó állítások "prognosztizáló" megállapítások. Ezek az állítások az aktuális elvárásokon és a jelenleg rendelkezésre álló információkon alapulnak. Mindazonáltal, mivel ezek az állítások kockázati és bizonytalansági tényezőkön alapulnak, a társaság tényleges teljesítménye és eredményei nagy mértékben eltérhetnek az ilyen prognosztizáló állításokban foglaltaktól vagy azok lehetséges értelmezésétől. Többek között a következő tényezők okozhatnak ilyen különbségeket vagy járulhatnak hozzá azokhoz: a vetőmagok, fajtajellegek és agrokemikáliák területén folyó verseny; a társaság  különböző, előre nem látható kiadásoknak való kitettsége, ideértve a szellemi tulajdonjogok védelme, jogszabályi megfelelés, a jóváhagyások kiadásának átfutási ideje, valamint a biotechnológiai termékek nyilvános elfogadottsága; a társaság kutatás-fejlesztési tevékenységének sikere; a peres ügyek, illetve az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) korábban bejelentett vizsgálatának kimenetele; az egyes devizák és nemzetgazdaságok változása; a friss akvizíciók működése; a termékárak fluktuációja; a termelési tevékenységünket befolyásoló jogszabályoknak való megfelelőség; a  társaság forgalmazási készletszintekre adott előrejelzéseinek pontossága; a társaság rövid távú finanszírozási igényeinek sikeres kielégítése és az értékesített termékek ellenértékének beérkezése; az időjárás, valamint az esetleges természeti csapások és balesetek hatása a mezőgazdaságra és a társaság létesítményeire; a társaság amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet számára benyújtott legfrissebb 10-K beszámolójában meghatározott további kockázatok és tényezők. Nem ajánlott a jelen közlemény kiadásának napján aktuális prognosztizáló állításokra túlságosan támaszkodni. A társaságnak nem szándéka vagy kötelezettsége, hogy a jelen közleménnyel bármilyen jövőre vonatkozó állítást vagy a tényleges eredményeket befolyásoló tényezőket aktualizáljon.

Megjegyzés szerkesztők részére: A Monsanto, a Vine Design, Roundup Ready 2 Yield, valamint az Intacta RR2 PRO a Monsanto Co. és tulajdonában álló leányvállalatok bejegyzett védjegye.

 

További információk

A vetőmagüzemi tevékenységünk magyar nyelvű leírása a következő oldalon olvasható: http://www.monsanto.com/global/hu/hirek/Documents/where-seeds-come-from-hu.pdf

Kérdéseiket angol, német, francia vagy olasz nyelven a következő címre küldhetik: Brandon Mitchener, +32 (477) 245-077, media.europe@monsanto.com.