/* */

A kereskedelmi forgalomban lévő GM növények globális helyzete 2013-ban

2/24/2014

Peking, 2014. február 13. – A Biotechnológiai Alkalmazások Nemzetközi Szolgálata (International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, ISAAA) ma jelentést tett közzé, amely szerint 2013-ban 27 országban több mint 18 millió gazdálkodó termesztett genetikailag módosított (GM) növényeket, ami az jelenti, hogy a GM növények globális vetésterülete ötmillió hektárral, azaz három százalékkal növekedett. 2013 egyúttal a szárazságtűrő GM kukorica legelső kereskedelmi célú, egyesült államokbeli vetésének az éve.

A GM növények globális vetésterülete az 1996. évi 1,7 millió hektárról 2013-ra több mint 175 millió hektárra növekedett. Ez alatt a 18 év alatt a GM növények kereskedelmi célú vetésterületének több mint százszoros emelkedéséről érkezett jelentés. A GM vetésterület szempontjából továbbra is az Egyesült Államok a listavezető 70,1 millió hektárral, ami a globális GM vetésterület 40%-a.

„A GM növények világszerte összegzett vetésterülete a mai napig 1,6 milliárd hektárt tesz ki, ami Kína teljes földterületénél másfélszer nagyobb terület” – nyilatkozta Clive James, a jelentés szerzője, az ISAAA alapítója és utolsó leköszönt elnöke. „A 2013-ban GM vetésterület alapján első tíz helyezett ország mindegyike több mint egymillió hektáron termesztett GM növényeket, bőségesen megalapozva a további növekedést.”

A jelentés szerint a GM növényeket termesztő gazdálkodók több mint 90%-a – 16,5 millió gazdálkodó – kis területet művelő, forrásszegény vállalkozó. A GM növényeket termesztő országok közül nyolc iparilag fejlett, 19 pedig fejlődő ország. Ez volt a második olyan év, amikor a fejlődő országokban több GM növényt termesztettek, mint az iparilag fejlett országokban, ami jól tükrözi annak a több millió, kockázattól idegenkedő gazdálkodónak a bizalmát, akik már megtapasztalták ezeknek a fajtáknak az előnyeit. A jelentés megjegyzi, hogy a GM növénytermesztést kipróbáló gazdálkodók majdnem 100%-a később évről évre folytatja a GM fajták termesztését. 

Bővebb információ: