/* */

A biotech növények globális helyzete 2014-ben

1/28/2015

Peking (2014. január 28.)  Az ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications) szerint 2014-ben rekord nagyságú területen, 181,5 millió hektáron vetettek a gazdák GM növényeket világszerte. 2013-hoz képest mintegy 6 millió hektárral nőtt a vetésterület. Újoncként Bangladesh-t is beleszámítva összesen 28 országban termesztettek géntechnológiával nemesített növényeket az elmúlt évben. A 20 fejlődő és 8 fejlett ipari ország a Föld lakosságának 60 százalékát adja.

Az 1996 és 2014 közötti GM vetésterületeket összeadva a teljes felület 80 százalékkal nagyobb Kínánál. A GM növények első szabadföldi köztermesztése óta a vetésterület több, mint száz szorosára nőtt.

Világviszonylatban 1996 óta tíz fölötti élelmiszer, és rostféle növényfaj módosított változata került kereskedelmi forgalomba. Megtalálhatók közöttük a nagy árunövények, mint a kukorica, szója, gyapot, gyümölcsök, zöldségfélék (tojásgyümölcs) és a legutóbbi időben a burgonya. A hozzáadott tulajdonságok az adott növény termesztését megnehezítő tényezők megoldását célozzák meg, olyan előnyökkel járva, amelyek érétékesek a gazdák és a fogyasztók számára. Ilyenek például a szárazságtűrés és a különféle kórokozókkal, állati kártevőkkel szembeni védettség. A GM növények hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodás megtermtéséhez is, mivel rugalmasabb alkalmazkodó képességet kölcsönöznek a növények számára a globális klíma változással szemben.

Az összefoglaló jelentés szerint továbbra is az Egyesült Államokban termesztenek a legnagyobb területen GM növényeket. 2013-hoz képest 4 százalékkal, azaz 3 millióval 73,1 millió hektárra nőtt a vetésterület. A növekedési ütem nagyságában az Egyesült Államok megelőzte a korábban, a GM növények termesztésében öt éven keresztül legnagyobb mértékben növekvő Brazíliát.

A beszámoló a kulcsfontosság előnyökként kiemelte azt hogy a GM növények hozzájárultak a szegénység és az éhezés enyhítéséhez; alkalmazásukkal a forrásokban korlátozott, kis területen dolgozó gazdálkodók magasabb bevételre tehettek szert. Az előzetes adatok szerint 1996 és 2013 között a GM haszonnövényekkel elért termés többlet értéke 133 milliárd USA dollár volt, miközben 1996 – 2012 között megközelítőleg 500 millió kilogrammal csökkent a rovarirtószer hatóanyag felhasználás, és a széndioxid-kibocsátás csak 2013-ban 28 milliárd kilogrammal lett kisebb, ami az utakon futó gépkocsik számának egy éven át 12,4 millióval való csökkentésével egyenértékű.

A jelentésben felsorolt megállapítások összhangban vannak német közgazdászok, Klumper és Qaim (2014), szigorú alapossággal összeállított, 20 évet átfogó elemzésével, amely szerint az 1995 – 2014 közötti időszakban 37 százalékkal csökkent a növényvédő szer felhasználás, a betakarított termény mennyisége 22 százalékkal nőtt, míg a gazdák haszna 68 százalékkal megemelkedett a GM technológiának köszönhetően.

További információ: www.isaaa.org.

Tíz fontos tény a 2014-es jelentésben.