/* */

STOP a hamisított és illegális növényvédő szereknek

A hamisított és illegális növényvédõ szerek mind Európában, mind pedig Magyarországon egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberek egészségére és a természeti környezetre egyaránt. Hazánkban az elmúlt években a szántóföldi és kertészeti növénytermesztõk több növényvédelmi problémával szembesültek, amelyek nem teljes mértékben tudhatók be a rendkívüli idõjárásnak és termesztés-technológiai hiányosságoknak. Illegális növényvédõ szerek kerültek forgalomba, több hamis szállítmányt sikerült felderíteni. Ezek a jelenségek felerõsítik a nyomonkövethetõség és az ellenõrzés fontosságát. Szakmai együttmûködésre, valamint a termelõk és a fogyasztók tájékoztatására van szükség, már a növényvédelmi szezon elején.

Az Európai Növényvédõszer-gyártók Szövetsége (ECPA) felmérése szerint az európai piacon 5-7%-ra becsülhetõ a hamisított és illegális növényvédõ szerek aránya, ami értékben 360-510 millió eurót jelent évente, és ez a mennyiség évrõl-évre állandóan növekszik.
Mi most a helyzet Magyarországon?
Magyarországon a felderített illegális és hamisított növényvédõ szerek körülbelül az évente 55-60 milliárd forintosra becsült piac mintegy 2%-át (1,1-1,2 milliárd forintot) teszik ki – ezek azonban csak a felderített esetek, „a jéghegy csúcsa”. Ráadásul az illegálisan behozott és hamisított termékek mennyisége évrõl-évre nõ, és ez egyre nagyobb kockázatot jelent a termelõknek és a fogyasztóknak is.
Az illegális és hamisított termékek tartalmazhatnak toxikus szennyezõdéseket, amelyek károsak a környezetre, és a bizonytalan szermaradékokon keresztül a fogyasztókra is. A növényvédõ szerek adalékai között lehet olyan anyag is, amelynek az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatását még nem vizsgálták. Több tétel bevizsgálása bebizonyította, hogy az illegális és hamisított szerek között az EU-ban betiltott anyagok is vannak. Sok ismeretlen összetételû anyag érkezik elsõsorban Kínából, Indiából és más országokból Európába, ahol növényvédõ szerré formálják és kétes kereskedelmi csatornákon keresztül forgalmazzák azokat.

Mikor legális egy növényvédõ szer?
A növényvédõ szerek és hatóanyagaik az egész világon, de különösen az EU-ban a legszigorúbban szabályozott anyagok közé tartoznak, speciális engedélyezési eljárás után kerülhetnek forgalomba és rendszeresen felülvizsgálják engedélyüket annak érdekében, hogy mindig megfeleljenek a legújabb tudományos ismereteknek.

A hamisított és illegális növényvédõ szerek használatának veszélyei a következõk:

 • A hamisított és illegális növényvédõ szer veszélyes a fogyasztóra, mert a hamisított termékek ismeretlen toxikus anyagai az élelmiszerláncba kerülve károsíthatják az ember egészségét.
 • A hamisított és illegális növényvédõ szer veszélyezteti a mezõgazdaságban dolgozó felhasználókat, mert toxikus szennyezõdéseket tartalmazhat.
 • A hamisított és illegális növényvédõ szer veszélyezteti a mezõgazdasági termény szermaradék-mentességét és így a termények értékesítését.
 • A hamisított és illegális növényvédõ szer veszélyes a környezetre, mert ismeretlen toxikus összetevõi ellenõrzés nélkül kerülhetnek ki a környezetbe, szennyezve a vizeket, a talajt és veszélyeztetve a hasznos élõ szervezeteket.
 • A hamisított és illegális növényvédõ szer veszélyes a termesztett kultúrnövényre, mert terméscsökkenést vagy rossz termésminõséget okoz.
 • A hamisított és illegális növényvédõ szer használatakor szabadalom- és védjegysértés áll fenn.
 • A hamisított és illegális növényvédõ szer negatívan hat a növényvédõ szerek és a növényvédõ szereket használó termelõk társadalmi megítélésére.
 • A hamisított és illegális növényvédõ szer akadályozza az innovációt a mezõgazdaságban és a termelõk versenyképességét.

Mit tehetnek a termelõk?

 • Ellenõrzött helyrõl vásárolnak. Növényvédõ szer csak engedéllyel rendelkezõ üzletben árusítható – piacon, mozgóárusnál, „kéz alatt”, csomagküldõ szolgálaton keresztül nem.
 • Nem esnek kísértésbe feltûnõen olcsó ajánlatoktól, és feltûnik nekik, ha nem kérik tõlük a vásárlási engedélyt vagy a növényorvosi vényt. (Érdemes megkérdezni a gazdabolti eladót, ki szállította neki a növényvédõ szert.)
 • Gyanú esetén (hatástalanság, stb.) növényvédõ szakmérnök tanácsát kérik, és egyúttal bejelentik az esetet az illetékes növényvédelmi hatóságnál.