Oamenii de ştiinţă de la Monsanto şi BASF dezvăluie descoperirea genei care conferă toleranţă la secetă culturilor de porumb

6/9/2009

Gena conferă stabilitate randamentului în perioadele cu disponibil redus de umiditate

ST. LOUIS şi Ludwigshafen, Germania (9 iunie 2009) - Companiile Monsanto (NYSE: MON) şi BASF au dezvăluit descoperirea faptului că o genă care apare în mod natural poate ajuta culturile de porumb în perioadele de stres hidric, conferind-le o stabilitate a producţiei în timpul perioadelor de aprovizionarea inadecvată cu apă.

Cele două firme au declarat că vor utiliza această genă în prima generaţie de porumb tolerant la secetă - produs proiectat pentru a da un plus de confort clienţilor din agricultură prin niveluri mai stabile ale randamentelor. Este primul produs derivat prin biotehnologie care furnizează rezistenţă la secetă.

Anunţul vine într-un moment în care numeroase studii, inclusiv cele ale Academiei Naţionale de Ştiinţă a SUA, avertizează despre producţiile agricole în scădere la nivel global şi despre penuria de hrană, ca urmare a schimbărilor climatice. Potrivit Raportului Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a Naţiunilor Unite, pregătit pentru miniştrii G-8, numărul şi durata perioadelor secetoase este de aşteptat să crească, mai ales în zonele predispose la astfel de fenomene.

Companiile afirmă că porumbul tolerant la secetă conţine o genă ce codifică o proteină de şoc termic CspB, de la Bacillus subtilis. Genele CspB codifică un şaperon pentru ARN, molecule proteice frecvent întâlnite, ce se leagă de ARN şi facilitează funcţionarea acestora (in conditii de stres hidric). Gena a fost identificată pentru prima dată la bacterii supuse temperaturilor scăzute, iar cercetarile ulterioare au demonstrat faptul că cspB ajută plantele să facă faţă secetei.

La porumb, cspB are rolul de a face ca planta să-şi menţină creşterea şi dezvoltarea în perioadele în care aprovizionarea cu apă este inadecvată. O plantă de porumb este în special vulnerabilă la secetă în etapa de reproducere. Atenuând impactul secetei, cspB contribuie la stabilitatea randamentului. Acest lucru are o valoare semnificativă pentru agricultorii care se confruntă cu un regim imprevizibil al precipitaţiilor.

Cercetătorii de la Monsanto au publicat aceste constatări sub forma unei lucrări într-o revistă cotată, Plant Physiology.

"Dezvoltarea acestui produs demonstrează robusteţea activităţii nostru de cercetare, care este alimentată de investiţiile pe care le facem în cercetare şi dezvoltare", a spus Robert Fraley, Chief Technology Officer pentru Monsanto. "De asemenea, aceasta reflectă angajamentul nostru faţă de fermieri şi faptul că apreciem investiţiile care aceştia le fac în produsele noastre. Porumbul tolerant la secetă va fi un alt instrument ce ne poate ajuta să facem faţă provocărilor cu care se confruntă agricultura azi."

"Porumbul tolerant la secetă al firmelor BASF şi Monsanto este primul rezultat al colaborării noastre în domeniul biotehnologiei plantelor, de care sunt foarte mândru", a spus Jürgen Schweden, Vicepreşedinte pentru cercetare-Dezvoltare la BASF Plant Science. "Prin complementaritatea tehnologiilor noastre, vom putea aduce mai repede produse mai multe şi mai bune pentru agricultori", a adăugat el.

Monsanto şi BASF au ţinut să observe că ţinta pentru porumbul tolerant la secetă este începutul anului 2012, dată până la care se aşteaptă aprobările, în conformitate cu regimul de reglementare. Ambele companii au anunţat, de asemenea, că au depus cereri pentru cultivare în Statele Unite şi Canada, şi pentru import în Mexic, Uniunea Europeană şi Columbia. Notificările cerute de autorităţile de reglementare de pe alte pieţe importatoare vor fi luate în calcul în lunile care vin.

În fiecare an, între 4 şi 5 milioane de hectare cultivate cu porumb în Statele Unite sunt afectate cel puţin de secetă moderată. Studiile efectuate în ultimii ani în Marile Câmpii Vestice au arătat că porumbul rezistent la secetă a dus în mod constant la sporirea randamentului cu 6-10% în unele din principalele zone predispuse la secetă din Statele Unite.

Porumbul tolerant la secetă este o tehnologie ce face parte din proiectul de colaborare în domeniul biotehnologiilor vegetale (cercetare/dezvoltare si comercializare) dintre BASF şi Monsanto, anunţat încă din martie 2007. Pe durata colaborării, fiecare din cele două companii contribuie cu câte 1,5 miliarde dolari, vizând obţinerea de producţii mai mari şi de culturi mai rezistente la condiţiile de mediu adverse, cum ar fi seceta.

Acest produs din prima generaţie face parte dintr-o gamă pe care companiile intenţionează să o aducă pe piaţă în următorul deceniu. Atât BASF, cât şi Monsanto, continuă să furnizeze familiei de produse ce vor fi dezvoltate în commun gene pentru toleranţă la secetă, precum şi alte evenimente de transformare pentru rezistenţă la factori abiotici de stres. Printre acestea, cea de-a doua generaţie de porumb tolerant la secetă, în prezent aflat în faza a doua de dezvoltare a produsului - laborator şi teste de câmp.

Monsanto a decis să colaboreze cu BASF deoarece cea de a doua companie este excelent poziţionată pentru a oferi caractere biotehnologice ce pot fi considerate ca o succesiune de ameliorări la o anumită cultură. Pentru BASF, palmaresul firmei Monsanto în comercializarea de produse biotehnologice şi în producerea de germoplasmă de calitate asigură baza ca inovaţiile BASF să ajungă repede la un număr foarte mare de fermieri.

Activitatea de cercetare din Monsanto – la care compania contribuie 2,6 milioane dolari pe zi - continuă să caute, evalueze şi promoveze în circuitul economic gene ce promit să mărească producţia agricolă şi toleranţa la stres.

Cercetările firmei Monsanto combină ameliorarea de ultimă oră cu biotehnologia, folosind germoplasmă de elită din intreaga lume, pentru a oferi cele mai bune soluţii pentru creşterea productivităţii la fermă. Toleranţa la secetă, precum şi alte evenimente de transformare aflate în dezvoltare, cum ar fi soia mai productivă şi bumbacul rezistent la dăunători, sunt esenţiale în angajamentul asumat de companie de a contribui la producţii agricole durabile. În 2008, Monsanto s-a angajat să dubleze producţiile pe unitatea de suprafaţă la cele trei recolte de bază ale companiei - porumb, bumbac şi soia - până în anul 2030, comparativ cu anul 2000, în paralel cu conservarea mai bună a resurselor de bază, cum sunt apa şi energia.

Despre compania Monsanto
Monsanto este un lider global în furnizarea de soluţii bazate pe tehnologie şi de produse pentru agricultură ce vizează îmbunătăţirea productivităţii agricole şi calităţii hranei. Monsanto continuă să pună la dispoziţie instrumente care să permită atât fermierilor mici, cât şi mari, să producă mai mult de pe terenurile agricole pe care le exploatează, în timp ce folosesc mai înţelept resursele naturale. Pentru a afla mai multe despre activitatea si angajamentele noastre, vă rugăm să vizitaţi: www.monsanto.com.

Despre compania BASF
BASF este lider mondial în industria chimică: The Chemical Company. Portofoliul său variază de la produse chimice, materiale plastice şi produse de tehnologie de vârf, la produse pentru agricultură, chimie fină, precum şi petrol şi gaze. În calitate de partener de încredere, BASF contribuie la succesul clienţilor săi din toate industriile. Cu produsele sale de mare valoare şi soluţii inteligente, BASF participă activ la găsirea de soluţii la provocările globale actuale, fiind preocupată de efectele climatice, eficienţa energetică, nutriţie şi mobilitate. În 2008, vânzările companiei au atins  62 miliarde euro, iar numărul de  angajaţi la sfârşitul anului a fost de 97 de mii.  Acţiunile BASF sunt tranzacţionate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) si Zurich (AN). Mai multe informaţii despre BASF sunt disponibile la www.basf.com.