Compania Monsanto alocă 10 milioane de dolari pentru un program de cercetare în domeniul culturilor de orez şi grâu

3/25/2009

Monsanto colaborează cu Texas AgriLife Research şi Texas A&M, două instituţii de cercetare din domeniul orezului şi al grâului, de reputaţie mondială.

Un program de cercetare la nivel mondial, de stimulare a cercetărilor din sectorul public, în domeniul unor plante de cultură importante.

ST. LOUIS, 25 martie 2009 /PRNewswire-FirstCall/ -- Astăzi, compania Monsanto a anunţat acordarea unei sume de 10 milioane de dolari, pentru crearea Programului internaţional Beachell-Borlaug pentru tinerii oameni de ştiinţă, care va ajuta la identificarea şi sprijinirea tinerilor cercetători interesaţi de îmbunătăţirea sectorului de cercetare şi producţie a orezului şi grâului, două dintre cele mai importante culturi alimentare de bază de pe glob, prin tehnici de ameliorare vegetală.

Compania Monsanto finanţează acest program, care va fi administrat de către institutul Texas AgriLife Research, o agenţie a Texas A&M University System, în următorii cinci ani. Programul este dedicat realizărilor Dr. Henry Beachell şi Dr. Norman Borlaug, pionieri ai ameliorării vegetale şi, respectiv, ai cercetării în domeniul culturii orezului şi, respectiv, a grâului.

Cererile celor interesaţi vor fi examinate de către un corp internaţional de evaluare, coordonat de directorul programului, Dr. Ed Runge, care este, totodată, profesor universitar, precum şi de Billie B. Turner, şef de catedră emerit, în domeniul producţiei agronomice, în cadrul Catedrei de Pedologie şi Culturi din cadrul Universităţii Texas A&M, din College Station.

„Suntem onoraţi să administrăm acest program şi să lucrăm cu studenţi din lumea întreagă, pentru a contribui cu idei şi tehnici de cercetare noi în domeniul ameliorării orezului şi grâului”, a spus Runge. „Activitatea de cercetare din domeniul acestor două culturi de bază a rămas în urma celorlalte, iar prin acest program sper să pot stimula realizarea unor investiţii suplimentare pentru două dintre cele mai importante culturi cerealiere din lume. Îi îndemnăm pe toţi amelioratorii eligibili, de orez şi de grâu, din întreaga lume, să depună cereri pentru această finanţare.”

Studenţii interesaţi să participe în program pot găsi mai multe detalii la: www.monsanto.com/mbbischolars . Termenul de depunere a cererilor este 31 mai.

Se prevede ca anunţul referitor la câştigătorii din primul an să corespundă cu data acordării Premiului Mondial pentru Alimente, care va avea loc în oraşul Des Moines, statul Iowa, la 15 octombrie 2009. Anunţarea donaţiei acordate de compania Monsanto, astăzi, marchează sărbătorirea celei de-a 95-a aniversări a zilei de naştere a Dr. Borlaugh.

Ameliorarea vegetală este o artă şi o ştiinţă, totodată, practicată de mii de ani în agricultură. Amelioratorul lucrează pe o anumită specie de plantă, pentru a favoriza şi determina apariţia unor caracteristici dorite, cum ar fi mărimea bobului, tulpini mai robuste sau rezistenţa crescută la factorii climatici, printre altele, care să îmbunătăţească următoarea generaţie de plante.

Orezul şi grâul sunt considerate de mulţi oameni ca fiind cele mai importante culturi alimentare din ţările în curs de dezvoltare, şi care furnizează caloriile necesare alimentării a miliarde de oameni, în fiecare zi. O mare parte din populaţia cea mai săracă a globului se bazează pe cele două culturi, care reprezintă pentru ele sursele-cheie de hrană. În 2008, agricultorii au produs aproape 440 de tone metrice de orez şi peste 680 de tone metrice de grâu. Cu toate acestea, în ultimii zece ani, randamentele la orez şi grâu, împreună, au crescut într-un ritm combinat de circa 0,8 la sută, în timp ce populaţia a avut un ritm de creştere de 1,25 la sută. Accelerarea creşterii randamentelor va ajuta la reducerea foametei, prin producerea unor cantităţi mai mari pe aceleaşi suprafeţe.

„Acum, când lumea întreagă sărbătoreşte data de naştere a Dr. Borlaugh, compania Monsanto are bucuria de a marca realizările celor doi mari savanţi în agricultură, înfiinţând acest program pentru tinerii oameni de ştiinţă”, a spus Dr. Ted Crosbie, vicepreşedinte al Departamentului mondial pentru ameliorare vegetală, din cadrul companiei Monsanto. „Domnii Beachell şi Borlaugh şi-au dedicat întreaga viaţă pentru a le asigura agricultorilor accesul la cele mai bune soiuri de orez şi de grâu, precum şi la progresele ştiinţei, prin educaţie. Acest premiu doreşte să le continue munca acestor doi cercetători, pentru ca viitoarele generaţii de agricultori să poată hrăni populaţia în creştere a globului.”

„Tinerii oameni de ştiinţă care beneficiază de acest program vor avea ocazia de a veni la noi pentru a-şi continua pregătirea şi a lucra cu experţi de renume mondial în sectorul orezului, care activează în proiecte care contează foarte mult în viaţa oamenilor”, a spus Dr. Robert Zeigler, director general la Institutul Internaţional de Cercetare în Domeniul Orezului (IRRI). „Sprijinul sectorului public pentru învăţământul superior din domeniul ştiinţelor agricole din ţările în curs de dezvoltare a avut o creştere deosebită în ultimele decenii. Sprijinul acordat prin bursele private de acest gen va ajuta la formarea următoarei generaţii de oameni de ştiinţă din sectorul orezului, iar astfel ne asigurăm de faptul că putem rezolva problemele care stau în faţa producţiei de orez şi acum, şi în viitor.”

„Este o investiţie binevenită din partea sectorului privat, într-o epocă caracterizată printr-o nesiguranţă crescândă a alimentelor şi un număr din ce în ce mai mic de absolvenţi în domeniul ameliorării vegetale”, a spus Dr. Thomas A. Lumpkin, director general al Centrului Internaţional de Ameliorare a Culturilor de Porumb şi de Grâu (CIMMYT). „Sperăm că şi alţii ne vor urma, acordând alte fonduri şi aşteptăm cu plăcere să-i găzduim pe oamenii de ştiinţă finanţaţi de către acest program, în cadrul centrului nostru.”

IRRI este cea mai mare agenţie non-profit de cercetare agricolă din Asia. Misiunea ei este de a reduce sărăcia şi foametea, de a îmbunătăţi sănătatea producătorilor şi consumatorilor de orez şi de a se asigura că producţia de orez este durabilă din punctul de vedere al protecţiei mediului.

CIMMYT este un centru non-profit de cercetare şi pregătire, având conexiuni directe cu circa 100 de ţări în curs de dezvoltare, prin birouri locale din Asia, Africa şi America de Sud. CIMMYT a pornit de la un program-pilot care a luat fiinţă în Mexic în 1943 prin sponzorizarea guvernului mexican şi a Fundaţiei Rockefeller. Abrevierea „CIMMYT” vine din versiunea spaniolă a numelui organizaţiei: Centro International de Mejoramiento de Maiz y Trigo. Organizaţia are sediul în apropierea oraşului Mexico.

Părinţii revoluţiei verzi

Astăzi, Dr. Borlaug rămâne o persoană activă în lupta împotriva foametei de pe glob. Alături de munca depusă în cadrul universităţii Texas A&M, domnia-sa este preşedintele organizaţiei Borlaug Global Rust Initiative şi continuă să fie implicat în activitatea de decernare a Premiului Mondial pentru Alimente, precum şi în Programul de Burse Borlaugh, înfiinţate de Departamentul Agriculturii al S.U.A. De asemenea, continuă să colaboreze cu CIMMYT, fiind totodată activ şi în cadrul parteneriatului dintre Sasakawa Africa Association (SAA) şi Centrul Carter. Locuind, în prezent, la Dallas, este un patolog şi ameliorator vegetal ale cărui eforturi de creare şi furnizare a unor soiuri de grâu îmbunătăţite au contribuit la salvarea de la moartea prin înfometare a peste un miliard de oameni. În 1970, lui Norman Borlaug i-a fost decernat Premiul Nobel pentru pace, în semn de recunoaştere a contribuţiilor sale. În 2006, i s-a acordat şi Medalia de aur, de onoare, a Congresului american. În afara lui Norman Borlaug, doar patru alte persoane au primit Medalia de aur de onoare din partea Congresului, Medalia libertăţii şi Premiul Nobel pentru pace: Maica Tereza, Nelson Mandela, Martin Luther King, Jr. şi Elie Wiesel.

Beachell a fost un ameliorator de plante renumit în lumea întreagă, al cărui soi nou de orez a condus la o creştere deosebită a randamentelor acestei culturi în ţările asiatice în curs de dezvoltare. Pe când lucra în cadrul IRRI, în anii ’60, Beachell şi alţi cercetători au încrucişat mai multe plante de orez pentru a produce un soi nou, numit IR8. Planta rezultată a produs mai multe spice de orez, pe o tulpină mai scurtă şi mai puternică. IR8 este considerată o cultură care a salvat milioane de vieţi în Asia. Pentru activitatea sa, Beachell a primit Premiul mondial pentru alimente, în 1996, alături de Dr. Gurdev Singh Khush.

Contribuţiile extraordinare ale celor doi cercetători au ajuns să fie cunoscute sub numele de „Revoluţia verde”.

Înfiinţarea Programului internaţional de burse Beachell-Borlaug, de către compania Monsanto, face parte din angajamentul de trei puncte al acestei societăţi, de a ajuta la creşterea producţiei de alimente de la nivel mondial, pentru a se putea face faţă cererii tot mai mari, resurselor naturale limitate şi schimbărilor climatice. În iunie 2008, compania şi-a luat angajamentul să se implice în parteneriate noi, cu alte societăţi, grupuri de cetăţeni şi guverne, pentru a satisface nevoile crescute de alimente, fibră şi energie, în paralel cu protecţia mediului. Angajamentul de trei puncte al companiei Monsanto, de a realiza o creştere durabilă a randamentului, include crearea unor seminţe mai bune, conservarea resurselor şi ajutorarea agricultorilor, pentru ca aceştia să-şi poată îmbunătăţi nivelul de trai. Pentru mai multe informaţii referitoare la acest angajament, vă rugăm să consultaţi: www.ProduceMoreConserveMore.com .

Informaţii suplimentare

Reporterii interesaţi în obţinerea unor fotografii sau a unor materiale video de transmisie-standard legate de anunţul de astăzi pot descărca aceste fişiere direct de pe The News Market, de la www.thenewsmarket.com/Monsanto , sau direct de pe pagina internet a companiei Monsanto, la www.monsanto.com .

Despre compania Monsanto

Compania Monsanto este un furnizor mondial de soluţii şi produse agricole bazate pe tehnologii care îmbunătăţesc productivitatea exploataţiilor şi calitatea alimentelor. Monsanto rămâne axată atât pe capacitarea micilor agricultori, cât şi a celor mari, pentru a-i ajuta să producă mai mult pe terenurile lor, conservând, în acelaşi timp, o parte mai mare din resursele naturale ale globului, cum ar fi apa şi energia. Pentru a afla mai multe despre activitatea şi angajamentele noastre, vă rugăm să vizitaţi: http://www.monsanto.com/ .

Persoane de contact:

Nick Weber (Monsanto), 314-694-4689

Mike Jackson (Texas A&M), 972-952-9232