/* */

Percy Schmeiser

Dacă sunteţi la curent cu multe aspecte legate de biotehnologia agricolă, probabil că aţi auzit şi despre Percy Schmeiser. Schmeiser este un fermier cultivator de rapiţă canadiană (canola), pe care societatea Monsanto l-a dat în judecată – şi a câştigat –, pentru încălcare de patent, în urma găsirii, pe exploataţia acestuia, a unei culturi de rapiţă canola Roundup Ready, pentru care nu fusese autorizat.

Încă din clipa în care am început demersurile pentru a rezolva ligitiul fără să ajungem la tribunal, Schmeiser a pretins că plantele biotehnologice de pe câmpul lui ajunseseră acolo din întâmplare şi nu fuseseră însămânţate de el. Este o afirmaţie pe care continuă să o susţină până astăzi. În unele cercuri, Schmeiser a devenit un fel de erou popular, un fel de David faţă de uriaşul Goliat, Monsanto. Este deseori citat în presă şi ţine frecvent prelegeri în toată lumea, în cadrul acţiunilor organizate de grupuri care se opun biotehnologiei agricole.

Adevărul este că Percy Schmeiser nu este un erou. Este pur şi simplu o persoană care a încălcat un patent şi care are talent de povestitor. Spre diferenţă de vecinii lui şi de marea majoritate a agricultorilor care cultivă soiuri patentate, Schmeiser a păstrat seminţe care conţineau tehnologie patentată Monsanto, fără să deţină o autorizaţie în acest sens. Aşa cum s-a arătat şi la procesul desfăşurat în Canada, seminţele nu au fost aduse de vânt pe proprietatea domnului Schmeiser, nu au fost transportate de păsări şi nici nu au încolţit în mod spontan. Schmeiser le-a însămânţat în deplină cunoştinţă de cauză, pe terenul lui, fără să aibă un permis sau o autorizaţie în acest sens. Procedând astfel, a utilizat tehnologia patentată de Monsanto, fără permisiunea acesteia. De fapt, aceasta a şi fost decizia Curţii în trei procese separate care au avut loc în legătură cu acest caz.

Să analizăm doar câteva aspecte concrete legate de acest caz.

La primul proces, în 1997, Schmeiser a pretins că a aplicat Roundup pe o suprafaţă de trei acri din parcela lui de rapiţă canola, pentru că avea bănuieli că aceasta ar putea fi tolerantă la Roundup. Dacă afirmaţia lui ar fi adevărată, acest procedeu ar fi distrus orice plantă de canola în afara celor tolerante la Roundup. După ce şi-a distrus mai mult de jumătate de cultură, Schmeiser a recoltat plantele care nu muriseră şi a păstrat separat seminţele rezultate. În anul următor (1998), a tratat această sămânţă şi a folosit-o la însămânţarea unei suprafeţe de 1030 acri din exploataţia proprie.

Întrebarea este de ce ar fi recoltat nişte seminţe despre care spune că nu le vroia pe exploataţia lui, însămânţându-le premeditat în anul următor?

După cum se arată în documentele de judecată ale Curţii Supreme Canadiene:

Dl. Schmeiser s-a plâns că plantele iniţiale au apărut pe terenul lui fără ca dânsul să intervină în acest sens. Cu toate acestea, nu a justificat deloc motivul pentru care a aplicat Roundup pentru a izola plantele Roundup Ready pe care le-a găsit pe proprietatea lui; de ce a recoltat, apoi, plantele respective, segregând seminţele şi păstrându-le pentru a le folosi la însămânţare; de ce le-a însămânţat şi de ce, cultivând singur, a ajuns să aibă 1030 acri de rapiţă canola, care l-ar fi costat 15000 $.

Schmeiser nu a avut doar câteva plante Roundup Ready pe exploataţia lui. Terenurile lui conţineau în mare parte plante Roundup Ready – mult mai multe decât ar fi putut creşte acolo din întâmplare. Citind din nou decizia Curţii Canadiene de Justiţie, aflăm că:

...testele au indicat faptul că pe 95-98 la sută din aceşti 1000 de acri de canola erau plante din soiul Roundup Ready... Judecătorul procesului a constatat că „nici una din sursele sugerate [de Schmeiser] nu a putut justifica în mod satisfăcător concentraţia sau întinderea culturii de canola Roundup Ready de tip comercial”, prezentă în culturile lui Schmeiser.

Să analizăm istoricul activităţii lui Schmeiser legat de această situaţie, din perspectivă juridică:

În desele turnee pe care le face pentru a ţine discursuri, Schmeiser susţine în continuare că nu a însămânţat seminţe Roundup Ready – ba chiar a afirmat că a câştigat procesul la Curtea Supremă Canadiană. Ceea ce nu spune este că trei sentinţe de tribunal, separate, înclusiv cea a Curţii Supreme, spun tocmai opusul acestui lucru.