/* */

Care este problema etichetării alimentelor care conţin ingrediente/organisme modificate genetic (MG/OMG)?

De la apariţia pe piaţă a organismelor modificate genetic (OMG), au avut loc numeroase dezbateri referitoare la oportunitatea etichetării alimentelor care conţin ingrediente provenind din culturi modificate genetic. Unii consideră că acest aspect ţine de dreptul consumatorului de a cunoaşte ce anume conţine un produs, fiind de părere că toate produsele care conţin ingrediente provenind din culturi MG ar trebui etichetate ca atare. Alţii consideră că de vreme ce nu există nici o diferenţă între ingredientele MG şi cele nemodificate genetic, etichetarea în acest sens nu ar trebui să fie necesară. În Statele Unite, entitatea care supraveghează legislaţia referitoare la etichetarea alimentelor este Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA). FDA a stabilit că atunci când culturile MG nu diferă de cele nemodificate genetic, nu este necesar ca produsele care le conţin să fie etichetate în acest sens. FDA solicită, însă, etichetarea produsului, dacă ingredientul respectiv este un potenţial alergen sau dacă acesta modifică într-o măsură sau alta proprietăţile nutritive ale alimentului. În momentul de faţă, nici o cultură biotehnologică autorizată nu conţine alergeni şi nici nu prezintă vreo diferenţă semnificativă, de ordin nutritiv, faţă de omologii săi nemodificaţi genetic.

S-ar putea pune întrebarea în ce ar consta inconvenientul cerinţei de etichetare a produselor. Legislaţia Statelor Unite referitoare la etichetare are la bază conceptele de sănătate şi siguranţă. Impunerea etichetării pentru ingredientele care nu prezintă riscuri pentru sănătate ar submina atât legislaţia de etichetare, cât şi încrederea consumatorului. Iar asigurarea acurateţei unui asemenea tip de etichetare ar fi şi ea o povară imensă pe umerii agenţiilor de reglementare.

O întrebare mai potrivită ar fi: Care ar fi beneficiile etichetării produselor care conţin ingrediente MG? - Persoanele care iau decizia de a nu consuma alimente care conţin ingrediente MG pot să evite uşor astfel de produse. În Statele Unite, cei interesaţi pot cumpăra produse omologate ca ecologice în cadrul Programului Naţional pentru Produse Naturale. De asemenea, pe piaţă sunt disponibile şi produse pe care societăţile producătoare le etichetează – voluntar – ca neconţinând ingrediente MG. Legea permite etichetarea voluntară atâta timp cât informaţiile sunt fidele realităţii, corecte şi nu induc în eroare consumatorii în privinţa produsului alimentar. Monsanto optează pentru ambele variante.

Etichetarea obligatorie a alimentelor care conţin ingrediente MG poate părea o chestiune extrem de simplă. Cu toate acestea, o dată ce se iau în considerare aspectele concrete, devine clar că etichetarea obligatorie MG nu are nici un sens.