/* */

Ar trebui patentate tehnologiile de importanţă crucială?

Un recent raport al grupului canadian ETC (fost RAFI) critică patentele acordate pentru caracteristicile biotehnologice care ar ajuta la abordarea modificărilor climatice. De asemenea, acest raport critică organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale care încheie parteneriate cu deţinători de patente privaţi.

Raportul subliniază importanţa caracteristicilor biotehnologice care ar proteja plantele de factorii de stres cauzaţi de modificările climatice, însă critică sectorul privat pentru faptul că investeşte şi protejează activităţile de cercetare şi dezvoltare necesare creării unor astfel de produse pentru fermieri. (Caracteristicile sunt proprietăţi care pot fi incorporate în plante, pentru a le proteja împotriva factorilor de stres precum seceta sau infiltrările saline).

Compania Monsanto este de acord cu opinia exprimată de ETC, potrivit căreia biotehnologia poate fi un instrument crucial prin care agricultura poate fi ajutată să facă faţă cererii mondiale de alimente. Pe de altă parte, spre diferenţă de ETC, suntem de părere că parteneriatele public-private, inclusiv cele care implică tehnologiile patentate, sunt importante pentru dezvoltarea unor instrumente noi pentru agricultorii din ţările dezvoltate, dar şi pentru cei din ţările în curs de dezvoltare.

Mulţi specialişti sunt de părere că metodele de abordare din perspectiva pieţei oferă calea cea mai durabilă de creare şi difuzare a produselor pentru fermieri. Monsanto investeşte zilnic peste 2 milioane $ în activităţile de cercetare şi dezvoltare (RD), pentru a pune la punct mijloacele de care agricultorii au nevoie pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de trai şi a răspunde nevoilor societăţii. Modificările climatice vor aduce noi provocări fermierilor din întreaga lume, iar Monsanto şi alte societăţi realizează investiţii majore în cercetare şi dezvoltare, pentru a-i ajuta să facă faţă acestor provocări. Protecţia prin patente le permite companiilor să obţină un venit în urma investiţiilor pe care le fac, ceea ce le permite să realizeze în continuare alte investiţii în cercetare-dezvoltare şi în crearea de produse noi. Acest ciclu de profit-investiţii este firul conducător în activitatea de inovare a produselor, al cărei scop este de a răspunde nevoilor fermierilor.

Nouăzeci la sută din agricultorii care folosesc produse cu caracteristici biotehnologice sunt mici proprietari din ţări în curs de dezvoltare, care accesează aceste produse prin canalele de piaţă obişnuite şi decid să le folosească pe propriile exploataţii (sursa: ISAAA). Compania noastră s-a angajat să continue activitatea de inovare a produselor, pentru aceşti clienţi.

În acelaşi timp, recunoaştem importanţa inovării produselor şi pentru fermierii care nu sunt clienţii noştri şi şi care nu pot avea acces la această tehnologie prin canalele de piaţă obişnuite. Din această cauză, unul din aspectele centrale ale activităţii firmei Monsanto este acela de a difuza cunoştinţe şi tehnologie, pentru a-i ajuta pe fermierii din ţările în curs de dezvoltare. Realizăm acest lucru prin parteneriate public-private, care îmbină punctele forte şi competenţa fiecărei organizaţii implicate şi care ne permit să oferim beneficii fermierilor săraci în resurse, într-un mod în care nici unul din noi nu ar putea să o facă singur. Iată câteva exemple concrete în acest sens:

 • Difuzarea produselor: Sămânţă hibridă convenţională în Malawi
  În 2005, statul Malawi a trecut printr-o secetă severă, însoţită de lipsuri pe piaţa alimentară. Monsanto a donat seminţe de porumb cu randament ridicat şi a conlucrat cu guvernul statului Malawi şi cu organizaţiile de dezvoltare din această ţară pentru a livra aceste seminţe agricultorilor care aveau cea mai mare nevoie de ea. Seminţele de calitate, alături de aplicarea îngrăşămintelor şi nivelul bun al precipitaţiilor au dus la o producţie de porumb suficientă pentru a hrăni un milion de persoane, timp de un an.
 • Difuzarea tehnologiei: Caracteristici biotehnologice pentru culturi de subzistenţă
  Timp de peste un deceniu, firma Monsanto a furnizat tehnologie şi competenţă – precum şi finanţare – organizaţiilor de cercetare din sectorul public, profilate pe ameliorarea culturilor pentru ţările în curs de dezvoltare. Au fost donate caracteristici şi metodologii biotehnologice create pentru produse comerciale ale firmei Monsanto, pentru a ameliora culturi precum fasoliţa (Vigna unguiculata), cassava (Manihot esculenta), orezul, cartoful dulce, papaya şi alte culturi care nu fac parte din programul nostru comercial de cercetare şi dezvoltare.
 • Difuzarea produselor şi tehnologiei: Porumbul rezistent la secetă, pentru Africa
  Foarte recent, compania Monsanto s-a alăturat unui parteneriat public-privat, care a creat un precedent, condus de Fundaţia Africană pentru Tehnologie Agricolă (AATF), în scopul furnizării de porumb rezistent la secetă micilor proprietari agricultori din Africa. Parteneriatul, intitulat Water Efficient Maize for Africa (WEMA) – „Porumb rezistent la secetă, pentru Africa” –, a fost încheiat ca reacţie la apelurile din ce în ce mai puternice din partea agricultorilor, conducătorilor şi oamenilor ştiinţă africani, care doreau să găsească o soluţie la efectele devastatoare ale secetei asupra micilor fermieri. Proiectul, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi de Fundaţia Howard G. Buffett, va îmbina competenţa ştiinţifică oferită de Centro Internacional de Mejoramento de Maíz y Trigo (CIMMYT), de Fundaţia Africană pentru Tehnologie Agricolă (AATF) şi Monsanto, pentru a aduce beneficii micilor agricultori din Africa. Societatea Monsanto va furniza date şi materiale din cadrul programului nostru comercial pentru soiurile rezistente la secetă, fără necesitatea plăţii redevenţei, inclusiv germoplasmă aflată în proprietatea societăţii noastre, precum şi instrumente avansate de ameliorare şi caracteristici care conferă rezistenţă la secetă, concepute în colaborare cu firma BASF. Fundaţiei AATF i s-a acordat deja o autorizaţie pentru crearea, testarea şi, ulterior, distribuţia soiurilor ameliorate societăţilor africane producătoare de seminţe, fără redevenţă. În cadrul WEMA, vor fi create tehnologii avansate pentru soiuri ameliorate, de porumb transgenic şi convenţional, rezistente la secetă. Aceste soiuri ameliorate vor fi oferite agricultorilor prin intermediul mai multor societăţi africane producătoare de seminţe. Agricultorii pot opta să le utilizeze sau pot decide să cultive în continuare soiurile pe care le folosesc deja.

  Pentru mai multe informaţii legate de proiectul WEMA, vă rugăm să vizitaţi www.aatf-africa.org, sau accesaţi pagina internet a proiectului WEMA, de pe situl AATF.

  Pentru a face faţă nevoilor viitoare ale planetei, trebuie să colaborăm şi să încheiem parteneriate. Avem convingerea că lucrând împreună, organizaţiile din toată lumea şi din toate sectoarele pot să aducă beneficii maxime agricultorilor de peste tot – şi, implicit, tuturor celorlalţi oameni.

  Tehnologia agricolă – inclusiv biotehnologia – este una din soluţiile problemelor cu care se confruntă agricultura – inclusiv cele legate de modificările climatice. Tehnologia aduce beneficii agricultorilor din toate sectoarele economice. Patentele nu sunt un obstacol în calea furnizării acestei tehnologii celor săraci, ci facilitează inovaţia tehnologică, lucru care aduce beneficii tuturor agricultorilor, inclusiv celor mai săraci dintre ei.