/* */

Agricultori care se sinucid, în India – există vreo legătură cu bumbacul Bt?

Dacă faceţi o căutare pe internet, a firmei Monsanto, este foarte probabil că veţi da şi peste afirmaţii conform cărora eşecul seminţelor noastre de bumbac Bollgard i-a determinat pe mulţi agricultori din India să-şi pună capăt vieţii. Nu tot ce vedeţi sau citiţi pe internet este şi real, iar acesta este un exemplu bun în acest sens.

Realitatea este că fenomenul tragic al sinuciderilor în rândul agricultorilor din India a început cu mult înaintea introducerii în cultură a bumbacului Bollgard, care a avut loc în 2002. Sinuciderile de agricultori au cauze multiple, majoritatea specialiştilor fiind de acord că unul din principalii factori este gradul de îndatorare al acestor persoane. Agricultorii aflaţi în incapacitatea de a-şi plăti împrumuturile, care se confruntă, totodată, cu o rată a dobânzii în continuă creştere, consideră adesea sinuciderea ca singura soluţie.

De fapt, o anchetă efectuată în rândul agricultorilor cultivatori de bumbac, realizată de IMRB International în 2004 a relevat o creştere de 118 la sută a profitului agricultorilor care au optat pentru cultivarea soiului Bollgard şi nu de bumbac convenţional. Aceeaşi anchetă indică o creştere de 64 la sută a randamentelor şi o reducere de 25 la sută a cheltuielilor pentru pesticide.

Agricultorii sunt clienţii noştri. La rândul nostru, avem succes numai dacă ei au succes. Agricultorii din India au succes cultivând soiul Bollgard. Avem mulţi clienţi care a recurs la produsele societăţii noastre în mod repetat, precum şi mulţi clienţi noi, în fiecare an.