/* */

ROUNDUP® sau cum pregătim cultura de rapiță pentru recoltat cu cel mai performant erbicid în vederea obținerii celor mai bune rezultate

6/8/2017

Astăzi, cultura de rapiță, datorită valorii sale, are nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește folosirea glifosatului înainte de recoltare. Densitățile reduse și  folosirea hibrizilor cu o capacitate de ramificație mare plus un “stay-green“ bun (o cultură sănătoasă), necesită o atenție sporită din partea fermierilor înainte de recoltare, în special în cazul hibrizilor tardivi și in  zonele în care vremea devine capricioasă. Folosirea Roundup®-ului în aceste situații asigură și garantează păstrarea calității boabelor recoltate în cele mai vitrege condiții.

Recomandări importante:

· Alegerea momentului optim pentru desicare este foarte important. Atunci când majoritatea silicvelor  de pe tija principală au ajuns la maturitate și cele de pe ramificatiile de ordin 2-4 sunt 70 % mature (silicvele se răsucesc dupa deget fără a se rupe), este momentul fiziologic optim pentru aplicarea Roundup-ului.

· Pentru a recolta toate silicvele de pe plantă, astfel încât să fie păstrate calitatea boabelor și a conținutului de ulei, este necesar ca desicarea să se facă cu 7-10 zile înainte de recoltat. Coacerea uniformă datorată desicării va aduce o viteza mai mare la recoltat, un consum redus de combustibil și piederi reduse.

· Desicarea cu Roundup asigură o elasticitate mai mare la recoltare, se poate intra mai devreme în solă și, astfel, se recoltează mai multe ore pe zi fără pierderi.

Desicarea culturii de rapiță cu Roundup pentru a obține cele mai bune rezultate:

   

In doar 12-15 zile tulpinile se usuc[ de la 70% la 97% *

In doar 14-20 zile silicvele se coc de la 83% la 100%*

X

Scăderea în medie cu 2%/zi a umidității boabelor

X

Reducerea pierderilor cu 30-60% după desicare **

X

Cea mai bună performanță a unui produs pe baza de glifosat

X

* Monsanto loturi experimentale, 2013 ** Monsanto microloturi și loturi ADAS  # Monsanto Riskmaster study, 2011

Ghidul Roundup® pentru desicare:

Aplică  Roundup® când umiditatea boabelor coboară sub 30 %, moment care se determină vizual în trei pași descriși mai jos:

1. Alege o zonă reprezentativă pentru întreaga solă ca și stadiu fiziologic de maturitate și alege aleatoriu 20 silicve de pe diferite ramificații și înălțimi.

2. Deschide toate silicvele. Dacă culoarea boabelor variază de la verde la brun în peste 70% din boabe la cel putin 50% din silicve înseamna că acesta este momentul în care trebuie începută desicarea (același moment trebuie urmărit și dacă vizăm doar distrugerea buruienilor înainte de recoltat).

3. Repetă procedura în alta zonă a solei pentru a vedea dacă este stadiul general de vegetație reprezentativ pentru întreaga solă. Desică într-un interval de maxim  4 zile de la momentul efectuării analizei.

Verificarea silicvelor în vederea desicării

 

*Daca două treimi dintre boabe au culoarea brună, cultura este gata de desicare în 3 zile. Repetă analiza pentru a te convinge că stadiul e reprezentativ pentru întreaga solă.

NB. Desicarea mai devreme a culturii va duce la pierderi cantitative și calitative (boabele neajunse la maturitate nu mai au conținutul de ulei necesar industrializării).

Recoltatul

In funcție de evoluția vremii (temperatură,umiditate, vânt), recoltatul poate începe după 2 săptămâni de la aplicarea Roundup-ului.

Stadiul buruienilor

Pentru un efect maxim, buruienile trebuie să fie în plină activitate fiziologică și trebuie respectate dozele recomandate de către producător pentru fiecare specie în parte.

Performanțele Roundup®

 

Roundup

Generice

 Nu e nevoie de adjuvant la doze reduse

 X

 X

 Formulare superioară

 X

 X

 Rata variabilă 1080-1440g/ha pentru desicare și controlul buruienilor

 X

 X

 Translocare superioară, 1 h până la ploaie

 X

 X

 Flexibilitate în condiții extreme( temperaturi peste 30*C)

 X

 X

 Siguranță în formulare (ISO 9001)

 X

Precauții

· NU SE APLICĂ pe loturi semincere

Descarcă ghidul nostru de aplicare al Roundup®-ului accesând https://www.monsanto-ag.co.uk/   

UTILIZAȚI PESTICIDELE ÎN CONDIȚII DE SIGURANȚĂ. INAINTE DE UTILIZARE, CITIȚI INTOTDEAUNA ETICHETA ȘI INFORMAȚIILE DESPRE PRODUS.

Roundup® conține glifosat. Roundup® este Marcă Inregistrată a Monsanto LLC © Monsanto UK Ltd 2017.