Robert T. Fraley (Monsanto) a World Food Díj kitüntetettje idén

6/19/2013

St. Louis, 2013. június 19. (PRNewswire) – A 2013-as évi World Food Díj kihirdetése alkalmából az amerikai Külügyminisztériumban ma tartott ünnepségen Robert T. Fraley Ph.D. doktor, a Monsanto technikai vezetője részesült a kitüntetésben. A díjjal elismerték Fraley és csapatának a növényi biotechnológiában végzett úttörő erejű kutatói tevékenységét valamint annak a magas szintű növénytermesztést és terméshozamot fejlesztő technikákra kiterjedő alkalmazását.   

Fraley e rangos díjon Marc Van Montagu és Mary-Dell Chilton Ph.D. doktorokkal osztozik.

 „Az elmúlt 60 évben a molekuláris genetika, másnéven Új Genetika, páratlan lehetőségeket nyitott meg a mezőgazdaság, ipar, orvostudomány és környezetvédelem jövőjét illetően.” – mondta Dr. M. S. Swaminathan, híres indiai tudós, egyben a World Food Díj kitüntetettjének kiválasztására életre hívott bizottság elnöke. „Ezért nagyon találó, - folytatta Swaminathan –, hogy idén ezen díj nyertesei az Új Genetika úttörői közül kerülnek ki, akiknek számos lehetőséget köszönhetünk a népességszám és az elegendő mennyiségű élelmiszer termelése közti egyensúly megteremtésére. „    

A néhai Nobel-békedíjas Dr. Norman Borlaug által 1987-ben létrehozott World Food Díj az élelmiszer témakörének legfontosabb nemzetközi elismerésévé nőtte ki magát, melyben azon egyének részesülhetnek, akik korszakalkotó módon növelték meg a világ élelmiszereinek minőségét, mennyiségét vagy azok hozzáférhetőségét.

 „Nagyapám nevében szeretnék gratulálni Robb Fraley-nek a World Food Díj kitüntetéséhez.” – szólalt fel Julie Borlaug, a néhai Dr. Borlaug unokája, egyben a Norman Borlaug Nemzetközi Mezőgazdasági Intézet külkapcsolatokkal foglalkozó részlegének társigazgatója. „Nagyapám kitartóan hangoztatta az innováció szükségességét az éhínség elleni harc segítésében, és hitte, hogy a kisbirtokosok a világ minden táján megérdemelnek minden esélyt e kritikus fontosságú technológiák hozzáférésére. Robb ezen törekvések fáradhatatlan bajnokaként arra tette fel karrierjét, hogy az élelmiszerbiztonságot a mezőgazdaságban tett tudományos fejlesztéseken keresztül közelítse meg.”

Fraley, aki egy kicsiny közép-Illinois-i földművelő közösségben látta meg a napvilágot, az Illinois-i Egyetemen diplomázott. A doktorátus megszerzése után San Francisco-ban, a Kaliforniai Egyetemen dolgozott. A Monsanto-hoz mint vezető kutató munkatárs 1981-ben csatlakozott. 2 évvel később Fraley és csapata bejelentette az első genetikailag módosított növények megteremtésének hírét. Azóta már gazdák millióinak hasznára vált ez az úttörő erejű biotechnológiai kutatás és a magas szintű termesztési technológiák fejlesztésére fordított folyamatos figyelem.  

 „Részesülni egy ilyen elismerésben és követni a sorban oly sok kiváló kitüntetettet hatalmas megtiszteltetés a számomra.” – mondta Fraley. „Ez egy díj, melyet a Monsanto csapatával osztok meg. Mélyen hiszem, hogy még csak a felszínt kapargatjuk azt illetően, hogy milyen lehetőségek rejtőznek az újításokban, melyek segítségével a gazdák világszerte nyújtanak élelmiszerbiztonságot a fogyasztóknak. A World Food Díj egy fontos színteret biztosít – egy helyet, ahol részt vehetünk egy új globális párbeszédben a gazdák részére hozzáférhetővé tett fejlett mezőgazdasági eszközökről, de ugyanúgy a mindenki számára elérhető és fenntartható élelmiszer ellátásról.”

Fraley díjazási ünnepségére idén ősszel kerül sor, melynek megrendezését összekapcsolják az éves Norman E. Borlaug Nemzetközi Szimpóziummal. Utóbbi helyszíne Des Moines, Iowa állam, időpontja pedig 2013. október 16-18.