A Monsanto válasza a francia, patkányokkal végzett vizsgálatra

9/12/2012

Korábban ezen a héten egy francia egyetem tanulmánya jelent meg a Food and Chemical Toxicology elnevezésű lapban, amely azt állítja, hogy negatív egészségügyi hatásokat talált GM kukoricával táplált laboratóriumi patkányokban.

Számos tudós megvizsgálta a közleményt és tette közzé észrevételeit a tanulmánnyal kapcsolatban.

A Monsanto is áttekintette és a következőkben foglalta össze a válaszát:

A tanulmány nem felel meg a minimális, elfogadható színvonalnak, amely elvárható az ilyen tudományos kutatásokkal kapcsolatban. A eredményeket nem támasztják alá a közölt adatok, és a következések nem relevánsak a biztonsági elemzésekben.

Toxikológusok és hivatalos egészségügyi szakértők alapvető hiányosságokat találtak az alkalmazott kísérleti módszertanban. Kritikus, a kísérlet kivitelezésével kapcsolatos információk hiányoznak a közleményből, illetve a közölt adatok nem támasztják alá a szerzők következtetéseit.

A kulcsfontosságú hiányosságok a következők:

  • A kísérleti módszertan nem felel meg az OECD követelményeknek.
  • A kukorica minták forrása és minősége nem világos.
  • Kritikus, a takarmány előkészítésére, étrendi adagolására vonatkozó adatok hiányoznak.
  • A máj és vese szövetkórtannal, veseműködéssel, citochrom aktivitással kapcsolatos állításokra vonatkozó adatok teljes hiánya.
  • A mortalitással és a tumor képződések végpontjaival kapcsolatos statisztikai elemzések hiánya.
  • Az állatok pusztulása és a tumorképződés minden kísérleti csoport esetében az erre a laboratóriumi törzsre (a tumorok előfordulásának magas aránya ismert) jellemző értékhatatárokon belül volt.
  • A közölt adatokban nagy a szórás, eltérő módszereket alkalmaztak a hím és nőstény állatok esetében, emiatt az adatok nem elegendőek a levont következtetések alátámasztásához.
  • Az egész vizsgálatból hiányzik a dózis és a hatás közötti kapcsolat.

Nincs meggyőző erejű mechanizmus a genetikailag módosított kukoricával kapcsolatban közölt ereményekre vonatkozóan, illetve az eredmények összeegyeztethetetlenek a széleskörű gyakorlati tapasztalatokkal és tudományos vizsgálatokkal.

 Kiterjedt állat kísérleti és in-vitro vizsgálati eredmény bizonyította, hogy a glifozát hatóanyag nem okoz rákot vagy tumorokat és nem befolyásolja a belső elválasztású mirigyek működését.

Ez a vizsgálat nem tár fel olyan információt, amely megkérdőjelezné a glifozát vagy a Roundup gyomirtó szerek biztonságával összefüggésben végzett széles körű értékelések eredményét.

További információ:  http://www.monsanto.com/newsviews/Pages/monsanto-responds-to-french-rat-study.aspx

http://www.monsanto.com/products/Documents/ProductSafety/seralini-sept-2012-monsanto-comments.pdf